B12-vitamin hiány 50 év felett – Ön is érintett?

A dietetikusok véleménye szerint kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozás mellett nincs feltétlenül szükség külön vitaminpótlásra (kivéve a D-vitamin esete).

50 éves kor felett azonban változik a helyzet: néhány vitaminból és nyomelemből – amelyeket korábban normál táplálkozással gond nélkül fedezni tudtunk – könnyen hiányállapot állhat be.

A B12-vitamin ezen, idősebb korban kritikusnak számító vitaminok közé tartozik. A B12-vitamin – többek között – fontos szerepet játszik a szellemi frissesség megőrzésében, a hosszú távú memória javításában. Az eddigi kutatások rámutatnak, hogy a szellemi teljesítőképesség csökkenése, a depresszió, illetve a demencia kialakulása kapcsolatban állhat a B12-vitamin hiányával.

A B12-vitamin hiány jóval gyakoribb, mint azt gondolnánk, különösen az idősebb felnőttek körében. Nem véletlen, hogy a korosztály számára kidolgozott, 2020-as nemzeti táplálkozási ajánlás is felhívja a figyelmet a B12-vitamin szerepére. De mi okozza ezt a hiányt?

  • A táplálékkal bevitt B12-vitamin fehérjéhez kötött, és csak a gyomorsav hatására tud „felszabadulni” ebből a kötésből. Idős korban a gyomorsav-termelés csökken, így az elfogyasztott vitamin nem tud hasznosulni.
  • A gyomorsav mellett egy másik szállítófehérje, az ún. intrinsic faktor is szükséges a vékonybél végső szakaszán történő felszívódáshoz. Ezt a faktort a gyomor termeli: ezért gyomrot érintő betegségek, vagy a tápcsatorna gyulladásos betegségei esetén szintén számolnun kell B12-vitamin hiány kialakulásával.
  • Idős korban a tápanyagok felszívódása a bélrendszerből romlik;
  • Rendszeresen szedett gyomorsav csökkentő szerek a gyomor pH-jának emelésével rontják a vitamin hasznosulását;
  • Idős korban sokan elmagányosodnak: a szociális kapcsolatok hiánya miatt az idősebbeknek sokszor „nincs kedve” enni, ez az állapot hosszú távon alultápláltsághoz, vitaminhiányhoz vezet.

Az étrend-kiegészítőkkel bevitt B12-vitamin nem kötődik a táplálék fehérjetartalmához, így hasznosulása kevésbé függ a gyomorsav és az intrinsic faktor jelenlététől.

50 év felett B12-vitamin pótlásához válassz az InnoPharm B12-vitamin cseresznye ízű szájsprayt, mely a száj nyálkahártyáján felszívódva gyorsan, hatékonyan, és – 250 µg-os napi adagolással – hosszú távon is biztonságosan segíti Önt fizikai és a szellemi frissességének megőrzésében – hogy Ön lendületben maradjon!

Tudjon meg többet a B12-vitamin sprayről! >>> www.b12vitamin.hu