A B12-VITAMIN ÉS A KOBALT

A B12-vitamin valójában gyűjtőfogalom: olyan vegyületek csoportját értjük alatta, amelyek a molekula közepén kobaltot tartalmaznak. Ezért is szokták a B12-vitamint „kobalaminoknak” nevezni.

Étrend-kiegészítőkben a kobalaminok különböző formái alkalmazhatóak. Tekintsük át ezeket!

  • Cianokobalamin: a kobalaminok ezen formája cianocsoportot tartalmaz. A piacon kapható étrend-kiegészítők legtöbbjében cianokobalamin található, amely a B12-vitamin szervezetben természetes módon nem fellelhető formája. Rendkívül stabil és olcsó vegyület, amelyet szintetikusan állítanak elő-
  • Hidroxokobalamin: az élelmiszerekben(főleg húsokban) is megtalálható forma, mely nevét a benne található hidroxicsoportról kapta. Biológiailag nem aktív vegyület, de a szervezetben, több lépésben képes közvetlen biológiai hatással rendelkező metil- , illetve adenozilkobalaminná alakulni. Olcsó vegyület, de ritkán alkalmazzák étrend-kiegészítőkben, mert kevésbé stabil.
  • Metilkobalamin: a B12-vitamin ezen formája egy metilcsoportot tartalmaz. Élelmiszerek közül főként a tejtermékekben tartalmazzák. A metilkobalamin a B12-vitamin közvetlen élettani hatással rendelkező formája, amely a szervezetben koenzimként működik. (A koenzimek olyan anyagok, amelyek szükségesek egy-egy enzim működéséhez.)
  • Adenozilkobalamin: a metilkobalaminhoz hasonlóan a B12-vitamin biológiailag aktív formája, koenzim, amely adenozilcsoportot tartalmaz, élelmiszerekben megtalálható.

Az Innopharm B12-vitamin étrend-kiegészítő szájspray a szervezetben közvetlen biológiai hatással rendelkező metilkobalamint tartalmaz.